Leeftijd
8+

BENNO

Een jeugdopera over de wondere wereld van de bodemdieren

In jeugdopera Benno worden kinderen uitgenodigd in de wondere wereld van de bodemdieren, waar rust, plezier en troost te vinden zijn. Kijken naar bodemdieren kan een tegengif zijn. Voor een druk thuis, een drukke wereld en een druk hoofd.​

De personages Mona en Taco worstelen met deze drukte. Hun ouders maken veel en vaak ruzie. Beide kinderen vinden het moeilijk om daarmee om te gaan. In jeugdopera Benno wordt ingezoomd op hun gevoelens. Als Mona op het punt staat over te koken, ontdekt ze Benno, een slak. Ze neemt Benno mee naar huis en er ontstaat een innige band. Benno kalmeert en troost Mona. Ze raakt gefascineerd en geïntrigeerd door het slakje, precies de afleiding die ze nodig heeft. Taco snapt ondertussen niet waarom zijn zus zich steeds meer terugtrekt en niet meer aan zijn kant staat als hun ouders weer ruziemaken. Als hij ontdekt waar Mona die onuitstaanbare kalmte vandaan haalt, wordt hij woedend en doet hij iets waar hij veel spijt van krijgt.


Een zangeres en slagwerker wekken met muziek de bodemdieren tot leven en nemen de kinderen mee in de bewogen binnenwereld van Taco en Mona. Regisseur Annelies van Wieringen, tekstschrijver Lisanne van Aert (KASKO) en componist Anne-Maartje Lemereis (KASKO) maken het genre opera toegankelijk voor kinderen. Zij weten: opera biedt in al zijn bizarriteit juist de mogelijkheid voor ongebreidelde fantasie.

Met Benno wordt er een bijzondere voorstelling ontwikkeld die bijdraagt aan de vernieuwing en innovatie van het aanbod jeugdpodiumkunsten in landsdeel Oost. Kinderen krijgen een professionele muziektheatervoorstelling te zien en leren tevens op fantasierijke wijze meer over het nut en de schoonheid van bodemdieren. De voorstelling komt inclusief een uitgebreid educatief pakket dat in samenwerking met het Instituut voor Natuureducatie wordt ontwikkeld.

Spelers: Elea Bekkers, Maarten Zaagman-Smit
Schrijver: Lisanne van Aert
Regie: Annelies van Wieringen
Componist: Anne-Maartje Lemereis
Educatie: Thekla Wildekamp
Decor en kostuumontwerp: Juliette Mout
Decorbouw: Niels ten Broeke
Een coproductie met: Pier21 en Kasko
Mede mogelijk gemaakt door: Provincie Gelderland
Doelgroep: groep 7 & 8 PO
Locatie: speellokaal of gymzaal
Aantal: max 70 leerlingen
Periode: april t/m juni 2024
Kosten: 1 € 625,- /2 op rij € 850,-